Alles went, behalve Gerard Cox?

23-12-2013

Oud geliefden delen toneel

Wat Joke Bruijs en Gerard Cox niet lukte, daar slaagden schrijfster Yvonne Kroonenberg en scriptschrijver Dick van den Heuvel met vlag en wimpel wél in: de twee geliefden van weleer te verenigen. Op de planken en voor anderhalf uur per optreden per avond weliswaar, maar daarom niet minder spetterend en levensecht.

Nederland liep er direct warm voor. In een enkel geval werden kleinere zalen, onder invloed van stormachtige kaartverkoop, snel ingeruild voor de grootst beschikbare verzameling rood of ander kleurig pluche. UITVERKOCHT is het prettige gesternte waaronder Joke en Gerard hun toneelcruise binnen vaderlandse grenzen varen. Of, zoals Gerard Cox het zelf verwoordt in Kaat Mossel: ‘Het loopt als een trein!’ Maar dan wel eentje uit het pre Fyra tijdperk.

Gerard Cox. Gezeten aan een ijskoude Corenwijn verhaalt. Wie de ogen sluit – al is het maar voor even - denkt met Jaap Kooiman van doen te hebben en zit er niet ver naast. ‘Dit is een van de zeldzame keren dat alles van het begin af aan helemaal klopt. Producent Bastiaan Ragas vroeg me. “Daar heb ik geen zin in,” zei ik. Ik ben wel vaker gevraagd, maar dan zie ik weer allerlei verre steden opdoemen. Uren in de auto om er op tijd te zijn en laat weer thuis. We zagen, eerlijk gezegd, een beetje op tegen al het reizen.’

Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Bron: De Vlaardinger
Foto: Peter Joore

Terug naar de vorige pagina