In 2015 won Richard Groenendijk deze felbegeerde trofee.

Tebbie nou gewonnen?

Cabaretier Richard Groenendijk is de trotse winnaar van de Gouden Mossel 2015. Op partyschip James Cook van restaurant Kaat Mossel nam hij dinsdag de prestigieuze Rotterdamse prijs in ontvangst. Kaat Mossel zet elk jaar iemand die iets voor de stad betekent in de schijnwerpers. Eerdere winnaars van de waarderingsprijs zijn chefkok Herman den Blijker, Feyenoord-icoon Gerard Meijer en zanger Lee Towers.

De cabaretier, die vaak in televisieprogramma's te gast is en in musicals speelt, gebruikt de Maasstad al jaren als inspiratie. Zo gebruikte hij de Rotterdamse uitdrukking tebbie in zijn voorstellingen. Er kwam hier zo veel aandacht voor, dat tebbie werd uitgeroepen tot Rotterdams woord van het jaar 2014.

Deze is voor mijn vader, want ik heb nooit interesse gehad in mosselen en nu heb ik een gouden! Richard Groenendijk (cabaretier)

,,Deze is voor mijn vader, want ik heb nooit interesse gehad in mosselen en nu heb ik een gouden'', grapt Groenendijk als hij de Gouden Mossel overhandigd krijgt. Vol trots toont hij het beeldje aan de honderden gasten, die voor hem naar het schip zijn gekomen.

Groot hart

Voor de eigenaren van het bekende visrestaurant aan de Admiraliteitskade was de winnaar van de 21ste Gouden Mossel snel duidelijk. ,,We wisten het meteen toen zijn naam voorbij kwam'', vertelt Ron Hirt, die samen met zijn partner Marie-Claire het restaurant runt. Zij voegt toe: ,,Richard heeft zo'n groot hart en hij toont zijn liefde voor Rotterdam op alle manieren die je kunt bedenken.''

Groenendijk is dolblij met de prijs. ,,Je werkt hard en het is altijd leuk als je waardering krijgt voor wat je doet'', vertelt hij. ,,Maar om met grote namen zoals Gerard Meijer op hetzelfde lijstje te staan, dat is een grote eer.''

Voor de Gouden Mossel is al een bijzonder plekje gereserveerd. Het komt in het vakantiehuis van de cabaretier te staan, naast de Poelifinario Cabaretprijs 2012. Dat is de prijs waaraan hij zijn doorbraak te danken heeft.

Richard Groenendijk zingt 'Een meisje loos in Rotterdam' nadat hij de Gouden Mossel heeft gekregen. © Sanne Donders.

Bron AD